CATALOGUL MANUSCRISELOR
(vorbiri despre poezie)
                                                                            Abatele de CUMANIA       În cele ce urmează, nu voi prezenta un excurs despre turnarea în cuvinte sau, altfel spus, despre cum se scrie marea poezie.
Poezia (poiêsis în gr.) înseamnă actiune, actiunea de a pune în miscare posibilul exprimării, înseamnă jocul vorbirii si mai înseamnă, dintre miscări, după Nichita Stănescu, „ridicarea la gînd”. Cerul gîndului, as zice eu.
Îndemnul meu pentru corespondentii revistei „Poezia”?
Transmiteti cuvintelor viată, mister, eternitate. Faceti-o cu har.
Fulgerînd (atentie la fulgurare!) ce ne-am propus, reluăm rubrica posta redactiei, sustinută, pînă de curînd, de poetul George Bădărău care, din motive obiective, n-o mai poate continua.
Nu înainte de a indica o minimă si obligatorie bibliografie, pentru toti cei care bat la portile afirmării: Josef HRABÁK, Introducere în teoria versificatiei, Editura Univers, 1983; Alonso AMADO, Materie si formă în poezie, Editura Univers, 1982; Gérard GENETTE, Figuri, Editura Univers, 1978; Du MARSAIS, Despre tropi, Editura Univers, 1981; William EMPSON, Sapte tipuri de ambiguitate, Editura Univers, 1981; Paul RICOEUR, Metafora vie, Editura Univers, 1984; Jean BURGOS, Pentru o poetică a imaginarului, Editura Univers, 1988; Hugo FRIEDRICH, Structura liricii moderne, Editura Univers,1998 etc. etc.
Si-acum, să vă tinem de vorbă strigînd catalogul manuscriselor primite:
– Cecilia Gabriela FEIER. Vă publicăm, în această rubrică, cele două poezii trimise. Continuati să scrieti si vă recomandăm mai multă exigentă.

ecou de romantă
lui Ion Minulescu

maestre atît de mult
lumea te-a iubit încît
ai devenit
statuie
păstrată
în bazarul sentimental
pe un raft

alături de bibelouri –
eroine dragi tie
asteaptă
să fie
desprăfuite
să înalte la
cer
inima unui ecou de
romantă

ecou de la polul nord la polul sud

astrele vor
centaurul
să-ntindă o punte
din spatiul fără timp
pînă la noi

boabe de nisip
poruncesc
săgetătorului
să se preschimbe-n
solz de peste
luminînd clepsidra

izul liliacului
învăluie
gîndul
sorescian
– Irina Ioana BRUDARU, Iasi. Am dat deoparte, din grupaj, ce ati publicat în „Cronica” si „Dacia literară”. Cum vă spuneam la telefon, atentie la finalurile poeziilor: explicitati prea mult. În rest, talent aveti. Fiti mai zgîrcită cu scrisul si mai darnică cu timpul rezervat lecturilor. Străduiti-vă să meritati, în fiecare zi, titlul de poet. Si noi vă publicăm. Vînt în pînze.

– Ion MARIA, Craiova. Apăreti în revista noastră. Drum bun spre marea poezie. Greul, de acum începe.

– Constantin Silviu MIHĂILĂ, Alba Iulia. Există semne de talent. Trimiteti mai multe texte, pentru a ne forma o părere mai exactă. Oricum, sînteti tînăr si aveti timp pentru lecturi aprofundate spre a descoperi marea poezie.

– Vasile VULPASU, Strehaia. Ne scrieti că ati publicat o carte. Ei, si? Parafrazîndu-l pe magistrul Mihai URSACHI, vă pot spune: un om din Strehaia a scris o carte si nu i-a folosit la nimic. Pentru lămurirea cititorilor, citez „poezia” Prostitutia – un drum gresit: „Din Eva se trag toate,/ Multe sînt la minte coapte/ Dar mai sînt si inapte/ De societate blamate./ Multe s-au dăruit aiurit/ Fără complexe si prejudecăti/ Celor ce le-au dorit/ În schimbul unor plăti./ Nu-i greu să-ti imaginezi/ Postura în care te jenezi/ Printr-o plăcere animalică/ Ce mari probleme implică./ Fiti asadar fete curate/ Nu vă lăsati înduplecate/ De plăceri usor mascate/ Si cu bani cumpărate./ Trăieste cu drag plăcerea/ Ce presupune iubirea/ Si nimeni nu-ti va reprosa/ Că nu-i corect asa”. Într-adevăr, nu-i corect asa. A apărea în public cu astfel de  „produse literare”, înseamnă a te prostitua si cineva trebuie să vă amendeze. Noi o facem. Cititi si atît.

  

Home